Dramaterapie

Dramaterapie

Dramaterapia se concentreaza in principal pe folosirea planificata a aspectelor vindecatoare ale dramei si teatrului ca proces terapeutic. Este o metoda de lucru si joc care utilizeaza metode de actiune pentru facilitarea creativitatii, imaginatiei, invatarii, insight-ului si cresterii. Acest tip de psihoterapie incurajeaza clientii sa foloseasca tehnici dramatice pentru a face fata problemelor psihologice si emotionale. (cf. British Association of Dramatherapists si Random House Dictionary, © Random House, Inc. 2009)

Dramaterapia reprezinta aplicarea proceselor dramei si teatrului cu scopul imbunatatirii sanatatii mintale, a schimbarii comportamentale, a cresterii stabilitatii si a capacitatii de a forma relatii. Dramaterapia este o terapie creativa care recunoaste potentialul de vindecare a dramei si teatrului. Dovezi bazate pe practica arata ca tulburarile in gandire ale pacientilor psihiatrici pot fi influentate in bine prin aplicarea dramaterapiei. Scopurile dramaterapiei sunt dezvoltarea empatiei, a imaginii de sine, cresterea sociabilitatii si a capacitatii de abordare creativa a rezolvarii de probleme. Abilitatile de viata si cele sociale sunt imbunatatite prin intermediul dramaterapiei.

Dramaterapia este in mod special eficienta atunci cand este aplicata in scoli speciale, spitale psihiatrice, cu persoane cu tulburari de invatare si cu copii si adulti cu tulburari de ataasament, precum si in inchisori si reabilitare.

Terapia prin joc si dramaterapia se potrivesc impreuna pentru ca impartasesc o filosofie comuna in teorie si in aplicarea lor: ele impartasesc multe teorii si metode si amandoua se preocupa de impulsul dramatic in conditia umana. Jocul dramatic conduce firesc catre drama. Utilizandu-le impreuna, terapeutul poate fi mai flexibil in abordare.